Отворено писмо

Отворено писмо г Сокићу,
председнику Форума београдских гимназија

Господине Сокићу,

Обраћамо Вам се поводом текста који је објављен са сајту Уније синдиката просветних радника 16. фебруара 2009.г.
Ми, чланови два репрезентативна синдиката Шесте београдске гимназије, тврдимо да Ви својим деловањем и писањем креирате и учествујете у пласирању афера у школи (и не само нашој) и  сматрамо Вас директно одговорним за нарушавање угледа школе и допринос погоршању међуљудских и међусиндикалних односа у колективу. Ваше ангажовање као председника синдиката није у интересу радника школе, већ у Вашем личном.
Докази за то су бројни. Навешћемо само неке:

1. Током 2007.г. чланови Вашег синдиката обраћали су Вам се за помоћ у решавању проблема и апеловали да заштитите њихове интересе. Пошто нису добили подршку и помоћ од Вас, иступили су из синдиката Форум и учланили се у друга два синдиката где су њихови интереси били уважени. Тек када сте схватили да сте остали без чланова, одлучили сте да се активно укључите у решавање проблема школе тј. „угрожене мањине“ која Вам је остала као могуће чланство. Као што и сами кажете проблеми у Шестој почели су у јуну 2007.г. а Ви сте се укључили тек у марту 2008.г. пошто сте остали без чланства. После разговора који сте обавили са тадашњим в.д.директора Данијелом Вујисић (иначе јединим директором којег сте посетили и са којим сте сарађивали у Шестој) и још неколико колега који нису били Ваши чланови, успели сте да „обновите“ Форум у Шестој. Тврдили сте у то време да не желите да помогнете члановима Форума јер дају подршку тадашњем директору Владимиру Кнежевићу, али смо видели да нисте гадљиви на подршку в.д.директора Данијеле Вујусић ако је то услов да Ви профитирате.
  2. Која је цена таквог Вашег опстанка у Шестој, види се у тексту кроз селективну амнезију коју имате када је у питању хронологија догађаја у школи. Произвољно бирате и тумачите информације које пласирате, а злонамерно прескачете оне које нису у функцији рушења угледа школе и појединаца. Заборавили сте да помете да је в.д.директора Данијела Вујисић изабрана одлуком Школског одбора за који је (уз огромне напоре два синиката школе) утврђено да је радио незаконито, да је села у директорску фотељу пре примопредаје дужности, да је за време њеног мандата од 100 дана било 12 надзора надлежних инспекција (укључујући и Управну инспекцију поводом антидатирања школских докумената), да Школски одбор није функционисао а в.д.директора једва успевала да одржи седнице Наставничког већа и да је Данијела Вујисић разрешена дужности вршиоца директора школе одлуком министра просвете Зорана Лончара 23.04.2008.г.
  3. На крају текста дали сте себи право које Вам по Закону не припада да утичете на избор директора школе. Од четири кандидата фаворизујете два. Без и једног аргумента Дубравку Радошевић проглашавате неподобном, Љиљану Орландић врло подобном, а остала два члана чак ни именом не помињете. Синдикална припадност и лични интерес је Ваш једини критеријум подобности.
  4. Активно сте учествовали и у дисциплинском поступку против Јована Кнежевића,  али тек од марта 2008.г. пошто је постао члан и председник  синдиката Форум у Шестој. Током 2002.г. када је вођен дисциплински поступак против истог колеге, Ви сте ћутали.
  5. Да бисте задржали своје позиције у Шестој и место председика синдиката за које примате плату, узимате себи право да судите уместо Суда и да одређујете ко је крив, криминалац исл. а ко је праведник и жртва. У првој групи су сви они који Вам могу угрозити интересе - бивши, садашњи и будући директор (ако није члан Форума), педагог школе која је члан другог синдиката, председници друга два репрезентативна синдиката у Шестој, као и целокупно њихово чланство јер су, како Ви кажете,  за бившег директора (али не оног бившег који је по Вашем укусу).

С поштовањем,

Чланови Синдикалне организације професора и стручних сарадника у настави Шесте београдске гимназије
и Синдиката образовања Србије – Синдикалне организације Шесте београдске гимназије