Директори школа београдских општина имали су састанке са представницима Радне подгрупе за праћење ангажовања запослених у установама образовања и васпитања

Дана  08. и  09. 09. 2015. године одржани су састанци директора основних и средњих школа београдских општина са представницима Радне подгрупе за праћење ангажовања запослних у установама образовања и васпитања са следећим   дневним редом:

1. Праћење процеса радног ангажовања запослених у складу са одредбама Посебног колективног уговора за заполене у основним и средњим школама и домовима ученика.
  2. Разно

Састанак је отворио начелник школске управе Београда г.Милан Јоксимовић и почео састанак позивајући  директоре да провере слободна радна места у својим школама јер поједини директори не пријављују слободна радна места, опоменувши их да само први мандат могу да чувају своје  радно место и да само у првом мандату могу да примају раднике на одређено до повратка директора, други, трећи и сваки следећи мандат не могу да чувају радна места већ их стављају на листу слободних места. Директори 780 школа у Србији чувају радна места за себе у мандатима у којима им то не припада.

Састанак је настављен изношењем статистичких података:Школска управа Београда има 2331 слободно место и 682 на листама технолошких вишкова (три и по пута више слободних места) и  1529 молби за сагласност за расписивање конкурса (пресек направљен 20. 05. 2015. године за сагласности).

Председавајући је изложио да је претходних дана имао много позива појединих  директора школа са разним захтевима и молбама да одобри „нешто на шта већ имају право“ и да „учествује у нечему на шта немају право“ и опоменуо их  је да не траже од њега ништа што није утемељено у законима и правилницима.

Говорећи о листама технолошких вишкова . присутни су обавештени да многи директори и даље не преузимају технолошке вишкове и истакнуто  је да је директорима дата могућност да бирају запослене са листа технолошких вишкова,  али не бесконачно, морају и да изаберу, као и да морају поштовати редослед преузимања који је дефинисан у члану 5 ПКУ. Петак, 11. 09. 2015. Године постављен  као крајњи рок када ће се направити пресек листа технолошких вишкова и слободних места, након чега ће за све нерегуларности бити ангажована надлежна  инспекција.

Директори су постављали разна питања , углавном су износили појединачне случајеве из школа којима руководе и нажалост  у многим случајевима је показана  потпуна необавештеност, непознавање или одсуство жеље за  поштовањем одредаба  Посебног колективног уговора  за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, Правилника о критеријумима и стандардима за финансирање основних и средњих школа као и Закона о основама система образовања и васпитања. И поред тога што су из Министарства ПНТР 21. 08. 2015. годинедобили Допис у коме су сажете основни елементи који се тичу преузимања заполсних имали су многе дилеме и недоумице.

Директори специјлних школа и школа за основно образовање обавештени су да су у изради нови правилници о финансирању који ће бити прилагођени тим школама, као и ценус.

Много недоумица и  нејасноћа  донела су различита тумачења  Закона о максималном броју запослених у јавном сектору и најновији допис Министра просвете, науке и технолошког развоја од 04.09.2015. године који даје „одређене препоруке и тумачења“ члана 19 а поменутог Закона.

Присутни су  такође  обавештени да не траже сагласности за расписивање конкурса до краја 2015. године.